Het Magazijn is een unieke samenwerking van lokale initiatieven die onder één dak een restaurant, (pop-up)stores, een kunstuitleen en een galerie samenbrengt.

Buiten het pand heeft Het Magazijn een besloten en schaduwrijke stadstuin, een verrassend mooie – en voor velen onbekende – tuin midden in het centrum van Dordrecht. In de tuin is ook het terras, waar je in de zon of in de schaduw een heerlijke plek uit kunt kiezen om te genieten van de kaart. De tuin alleen is al een reden om ons te bezoeken en je te laten verrassen door één van de vele verborgen parels van de Dordtse binnenstad.Naast het verrassende aanbod van restaurant, (pop-up)stores, kunstuitleen en galerie zijn er regelmatig evenementen en optredens in Het Magazijn.

Verder zijn er regelmatig instore optredens op de eerste verdieping bij en verzorgd door Velvet Music Dordrecht.

En natuurlijk is er de jaarlijkse Record Store Day – de feestdag voor én door de onafhankelijke platenwinkels wereldwijd – met veel live-muziek en unieke releases op vinyl.

Daarnaast worden er in Het Magazijn regelmatig proeverijen verzorgd, met speciale aandacht voor bijvoorbeeld wijn, bier, gintonic.

Geschiedenis van Het Magazijn

Het Magazijn dankt haar naam aan de eerste bewoner van het pand; meubelmagazijn Zwijsen en Co. Deze firma betrok het pand in 1902 na een ingrijpende verbouwing waarbij twee oudere huizen tot één geheel werden getransformeerd. De architect van dit nieuwe meubelmagazijn was Carel Jacobus Johannes Tenenti (1866-1927), een Dordtse architect met Zwitserse roots. Tenenti wist de nieuwe vormen van de Art Nouveau op een eigen wijze te interpreteren en dat is waarschijnlijk wel het meest tot uiting gekomen in Het Magazijn. De – destijds – hypermoderne gevel bestaat grotendeels uit glas in slanke teakhouten kozijnen, met erboven hardsteen en geglazuurde baksteen gecombineerd met tegeltableaus van de Delftse plateelbakkerij Thooft & Labouchère (De Porceleyne Fles). Het gebouw wordt – naar onze mening niet onterecht – gezien als hét Art Nouveau topstuk van Dordrecht.In opdracht van de gemeente Dordrecht is het pand in 1993 door Lugten Malschaert Architecten gerenoveerd en inwendig verbouwd tot Centrum Beeldende Kunst. Daarbij zijn een buurpand en een achterhuis aan het complex toegevoegd en is het interieur ingrijpend gewijzigd.

Ook is in die tijd de stadstuin aangelegd, één van de eerste gerealiseerd ontwerpen van West8. Het gerenomeerde bureau voor stedenbouw en landschapsarchitectuur van de in Dordrecht geboren landschapsarchitect Adriaan Geuze. Een verrassend mooie – en voor velen onbekende – tuin midden in het centrum van Dordrecht, die zeker een bezoek waard is. Het Magazijn is zeven dagen in de week geopend en tijdens de winkelopeningstijden kan je altijd onze producten kopen en afrekenen bij de kassa op de eerste verdieping.

Voor vragen en advies zijn wij aanwezig van woensdag tot en met zaterdag, gedurende winkel openingstijden.
Kijk hier voor contact, adres en openingstijden.

OPENINGSTIJDEN WINKELS
Maandag 10.00 – 17.30
Dinsdag 10.00 – 17.30
Woensdag 10.00 – 17.30
Donderdag 10.00 – 17.30
Vrijdag 10.00 – 17.30
Zaterdag 10.00 – 17.30
Zondag 12.00 – 17.00

OPENINGSTIJDEN RESTAURANT
Maandag 10.00 – 0.00
Dinsdag 10.00 – 0.00
Woensdag 10.00 – 0.00
Donderdag 10.00 – 0.00
Vrijdag 10.00 – 01.00
Zaterdag 10.00 – 01.00
Zondag 10.00 – 0.00