Oorspronkelijk een legendarisch papier van Forte, waarvan het recept verloren zou zijn gegaan in de digitale revolutie, als Adox de productietechnologie niet had gered. Het kostte het bedrijf tien jaar om deze van nature warme, beigegroene, high-definition, extreem vintage ogende emulsie opnieuw te creëren – en nu is het beschikbaar voor artistiek werk op verschillende oppervlakken. En het heeft ook een uitstekende toonrespons! Met een vast contrast van 2,5 heeft de emulsie een perfecte balans voor de meeste negatieven. 

Gebruik Adox Polywarmtone Emulsion

Coaten met vloeibare emulsie (fles alleen openen in een donkere kamer onder geschikt dokaverlichting).
De vloeibare emulsie is, tijdens de productie en opslag, zacht en gelei-achtig. Om bruikbaar te worden, moet het:

  1. Verwarmd worden tot ongeveer 42-45°C om vloeibaar te worden gemaakt
  2. Goed op de drager hechten tijdens het drogen (in totale duisternis. De emulsie mag slechts 2-3 minuten aan rood licht worden blootgesteld)
  3. Harden tijdens de verwerking (wordt minder zacht, beter bestand tegen aanraking)

Hechten
De beste bindstof is gelatine. Alles voorbehandelen is heel eenvoudig: alle soorten papier, glas, plastic, textiel en zelfs bakstenen of muren!
Adox Colloida C is een eersteklas pure fotografische gelatine. Bij gebruik van gewone voedselgelatine kan de emulsie sluieren.

Als alternatief is het Adox Art Baryta-papier al behandeld met gelatine en kunt u de Polywarmtone-emulsie direct coaten.

Verharden
Wanneer alleen papier gecoat wordt – zonder verdere bewerking zoals toning – hoeft niet per se verharder gebruikt te worden. De emulsie droogt en hecht vrij goed. In de meeste gevallen is het echter aan te raden of zelfs noodzakelijk om de Adox EMH-1 verharder te gebruiken. Het produceert een zuur verhardingsbad, dat het stopbad vervangt. Indien het te coaten materiaal reeds in de ontwikkelaar beschadigd is (bijvoorbeeld op glasplaten), is het raadzaam om het hardingsbad uit te voeren voordat de ontwikkelaar start (1-2 minuten). Daarna zou het vóór de ontwikkeling moeten worden gespoeld. Het verhardingsproces kan ook na de fixatie worden uitgevoerd.