content_copy

Kodak lanceert een wegwerpcamera geladen met Tri-X 400 film

Kodak Tri-X Wegwerpcamera

Kodak heeft een wegwerpcamera gelanceerd waarop 27 frames Tri-X 400TX zwart-witfilm zijn geladen.
Wegwerpcamera’s zijn een geweldige manier om kennis te maken met de wereld van filmfotografie. Ze vereisen weinig investeringen en de combinatie van een goedkope lens en een prominente flitser zorgt voor een unieke en onderscheidende look die niet gemakkelijk kunnen worden gereproduceerd. Nu heeft Kodak een nieuw wegwerpproduct geïntroduceerd dat wordt geleverd met de iconische Tri-x 400 zwart-witfilm. Het is een relatief betaalbare manier voor analoog-nieuwsgierigen om een van de beroemdste films aller tijden te proberen.

De legende van Kodak Tri-X
Zelfs als je nog nooit een rolletje Kodak’s Tri-X 400-film hebt geschoten, heb je er zeker foto’s van gezien. Het debuteerde als een grootformaat vlakfilm in 1940, maar het werd al snel beschikbaar in 35mm-kleinbeeld en middenformaat. Tri-X werd de standaard voor fotojournalisten en andere fotografen, omdat het een enorme flexibiliteit en speelruimte bood.
Met de camera ingesteld om de film bij ISO 400 te belichten, biedt de film solide scherpte, pittig contrast en een zeer opvallende maar aangename korrel. In een mum van tijd kunnen fotografen Tri-X echter tot drie (of zelfs vier stops) onderbelichten en vervolgens specifieke ontwikkelingstechnieken gebruiken om een bruikbaar beeld te krijgen met het equivalent van ISO 3200. Het is een techniek die “pushing” wordt genoemd en die de korrel echt versterkt.
Die flexibiliteit hielp fotografen talloze prijzen te winnen, vaak in lastige situaties. Nick Uts baanbrekende, Pulitzer-winnende “Napalm Girl”-foto uit de oorlog in Vietnam is gemaakt op Tri-X. De beroemde rock-‘n-rolldocumentaire Anton Corbijn was een serieuze Tri-X-fan. Het was de standaard.

De Tri-X wegwerpcamera
De camera zelf biedt specificaties die vergelijkbaar zijn met wat je zou verwachten van een typisch wegwerpcamera. Het heeft een ƒ/10-lens met vaste focus die bijna alles scherp houdt vanaf een meter voor de lens. Het biedt een enkele sluitertijdoptie van 1/125e seconde en een ingebouwde flitser die afgaat telkens wanneer de sluiter afgaat.
Het is doodeenvoudig door het ontwerp, maar biedt nog steeds de vertrouwde Tri-X-look. Je zou de film gemakkelijk een stop in de verwerking kunnen pushen om het contrast en de korrel echt te versterken als je de filmesthetiek wilt krijgen. Elke camera wordt geleverd met 27 opnamen.